Citromfüves bodzaszörp
június 01, 2015
A
bodzaszörpöt szinte mindenki szereti, nem is csoda :). Igazán nem kell nagy tudás az
elkészítéséhez, és kellemes hűsítő. Rengeteg recept kering az interneten, a
bőség zavarában nehéz is választani. Én most egy nem téliesített, limonádés
változatot hoztam. És ha már úgyis illik a savanykás íz a bodzához, gondoltam
miért ne tegyek bele citromfüvet. Úgyhogy tettem, és finom lett. A recept:
Hozzávalók:
15 db friss, szépen kinyílt
bodzavirág
2 db karikára vágott citrom,
lehetőleg bio
1 jó nagy bögre citromfű levél
1 kg cukor
1 doboz citrompótló, vagy ennek
megfelelő citromsav
4,5 l víz
A hozzávalókat egy jó nagy fazékba
tettem, és felöntöttem kb 4,5 l vízzel. Bevallom én még a bodzát sem mostam
meg, mert azzal csak az értékes pollenek mennek a lefolyóba. Inkább forgalomtól
távol eső helyen szedtem, és csak a szép, egészséges virágokat használtam fel,
így túl nagy kárt biztos nem okoztam, ennyi kosz kell :). A citromot karikára vágtam, a
citromfű leveleket pedig kicsit szétnyomkodtam, hogy jobban kijöjjön az íze. Az
egészet lefedve hűvös helyen (nehogy a cukortól forrásnak induljon) 2,5 napig
pihentettem, néha megkevertem. Ezután leszűrtem, és üvegekbe töltöttem. Miután nem felforralt,
nagyon cukros változatról van szó, hűtőben kell tárolni. Én feles higításban
szeretem, de ez ízlés kérdése. Egészségetekre! :)
0 megjegyzés