A vidéki angol kertek 8 elengedhetetlen jellemzője / 1.rész

május 20, 2018

Rengeteg dolgot ki lehetne emelni, ami a vidéki angol kerteket olyan jellegzetessé teszi, én most mégis nyolc olyan jellegzetességet ragadok meg, ami egészen biztosan mindegyikben jelen van, és amit érdemes saját kertedben is alkalmazni, legalábbis ha hasonló stílust szeretnél otthonodban teremteni.

1. Virágos szegélyek

Az ágyások szélén / sövények előtt lévő virágos szegélyek lágyítják a vonalakat, akár egy gyep melletti szegélyágyásról, akár út menti virágágyról is legyen szó. Lényeg, hogy hagyjuk a növényeket a szegélyen átlógni, ne tartsunk szigorú határokat! A jobbról balról belógó párnás növényektől lesz még romantikusabb, hangulatosabb az összkép!





2. Futónövények

Támfalra, épületre, vagy épp lugasra... az nem is fontos. Lényeg, hogy legyenek futó növények a kertben. Szerintem minden épületnek "jól áll" egy kis zöld, ha pedig vannak a kertünkben kevésbé esztétikus felületek, takarásra is tökéletes! Vannak növények, amik maguktól képesek kapaszkodni (borostyán, vadszőlő, kúszó hortenzia), de ne feledkezzünk meg azokról a virágzó cserjékről sem, amiknek kell egy kis támaszték. Ilyenek a futórózsák, loncok, de akár csemegeszőlőt is ültethetünk. Attól, hogy van egy - két haszonnövény a kertben, még lehet szép az összhatás! Amúgy is jó dolog úgy sétálgatni, hogy közben egy - egy finom falatot is bekaphat az ember.



3. Mozaikos ágyások

Válasszunk egymással harmonizáló növényeket, és ezeket kisebb csoportokban ültessük egymás mellé. A látvány laza, romantikus, jó értelemben "káoszos", amiben biztosan lesz mindig valami virágzó. Még az sem baj, ha a színek nem feltétlenül a klasszikus, harmonizáló színpárok, ízlésedtől függően akár tarka is lehet, a vidéki kertek ezt is elbírják... Épp, mikor nagymamánk a szómszédtól kap még három tő íriszt, és azt gyorsan el is ülteti, mert neki bizony ilyen színű még nincs...




4. Romantikus pihenőhelyek

A kertben mindig legyenek olyan helyek, ahol érdemes megpihenni. Most nem a házhoz kapcsolódó teraszra gondolok, hanem a kertben itt - ott eldugott kis padokról, kávézóasztalról, vagy nyugágyról. Még egy kisebb kertben is el lehet helyezni több olyan pontot, ami épp árnyékos, vagy napos, hogy hangulatunk szerint választhassunk, akár el is vonulhassunk, ha épp arra vágyunk..




Folytatás hamarosan...

A képek forrása: www.pinterest.com

You Might Also Like

0 megjegyzés