Nyugtató a kertből: a sokoldalú citromfű

április 24, 2014

Sok olyan gyógynövény létezik, ami a kertben is könnyedén termeszthető. Ne ijedj meg, ha nem szeretnél veteményest, ezek a növények az évelőágyás többi tagjával együtt, vagy akár cserépben a balkonon is nevelhetőek. Elsőként nézzük a citromfüvet.

Elterjedése elsősorban a mediterrán területekre volt jellemző, a görögök hozták be Nyugat – Európa kolostorkertjeibe. Latin neve is görög eredetű, a Melissa szó jelentése mézelő méh, ami a virágok dús nektártartalmára utal. Népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy egyes leírások szerint a citromfű meghosszabbítja életünket. Számos pozitív hatása van, emiatt a gyógyászatban és kozmetikában is használják.

A citromfüvet (Melissa officinalis) otthon is könnyen termesztheted. Szaporítható magról, vagy tőosztással, dugványozással is, de ha optimális helyre ülteted, gyökeréről magától terjeszkedni fog, ezért a kertben akár talajtakarónak is használhatjuk. Szinte bármilyen talajon megél, ha kap elegendő fényt és nedvességet. A szélsőségeket azonban kerüld. A túlzott öntözéstől kirohadhat, személyes tapasztalatom szerint pedig a tartós, tűző napsütést sem viseli jól.

Gyógynövényként virágát és levelét is fel lehet használni. Virágzás után érdemes visszavágni, így a növény megújul, friss leveleket hoz majd. És akkor pár felhasználási lehetőség:

1. Virágából olajat állítanak elő, ami baktérium, vírus – és gombaölő. Az olajat használhatod párologtatóban, de masszázsolajként és fürdőolajként is kiváló.

2. A friss levelek salátában is finomak, de limonádé ízesítésére is alkalmasak. A limonádéhoz egy kancsó hideg vízbe tegyél bőségesen friss leveleket, citromkarikát, esetleg mentát, ízlés szerint mézet vagy cukrot, és hagyd állni a hűtőben. Hidegen finom nyári frissítő.

3. Szárítva teaként fogyasztható. Alkalmas a depresszió, stressz, fejfájás kezelésére, de használják gyomorpanaszokra, alvászavarra, megfázásra is.

4. A citromfű egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek alkalmasak a rovarok távoltartására. Erre a célra használd olaját párologtatóban, de a friss hajtásokat összekötve, az ablakba is akaszthatod. Ha pedig megszáradt, felhasználhatod teának, vagy készíthetsz belőle alkoholos riasztó spray –t. A most következő recepttel még nincs személyes tapasztalatom, de ha kísérletező vagy, próbáld ki. Ehhez 2-3 marék levelet (friss vagy száraz) 1l vodkában áztass 4 hétig, szűrd le, majd adj hozzá bazsalikom és borsmenta olajat. Szórófejes üvegbe töltve egyből használható.

5. Illatos szirmokkal, pl. rózsával kis zacskóban összekeverve fürdővízbe is dobhatod.

Minél többet olvasok a citromfűről, annál újabb és érdekesebb felhasználási lehetőségekre bukkanok. Szerintem szuper növény, ha a természetes készítmények híve vagy, a citromfű kötelező a kertedben! Jó relaxálást!








A képek forrása sorrendben 1234, 56






You Might Also Like

0 megjegyzés