Első kenyerünk
május 14, 2015
A
kenyérvásárlással mindig bajban vagyunk, a közeli kisboltban nem igazán van
nagy választék. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy na majd én megsütöm! Habár
tökéletes nem lett, gondoltam megosztom veletek, mert legalább arról
megbizonyosodtam, hogy a kenyérsütés egyáltalán nem lehetetlen. A héja ropogós,
a belseje elég tömött, olyan „teljes kiörlésű” fajta, de tényleg nem rossz.
Lényeg, hogy nem vette el a kedvemet a kísérletezéstől, sőt! Biztosan
kipróbálok még egy pár receptet, amíg megtaláljuk a saját kedvencünket, de
valahol el kell kezdeni. Nincs vele sok munka, és nincs utána túl sok
mosogatnivaló sem – ez sem hátrány.J Csak
bíztatni tudok mindenkit!
Hozzávalók:
70dkg teljes kiörlésű
liszt
0,5l langyos víz
50g élesztő
2kk só
1 csapott kk cukor
0,7dl olivaolaj
Így készült:
A hozzávalókat egy nagy
tálban összedolgoztam, az egyszerűség és gyorsaság kedvéért én a kézi habverő
dagasztóját használtam. Ha a tészta már elválik az edény oldalától, készen is
van. Letakarva két órát pihenni hagytam. Ezután cipót formáltam belőle, a
tetejét kicsit beliszteztem, bevagdostam, és tepsibe téve még kb 20 percet
pihent. 220 C – ra előmelegített sütőben alufóliával letakarva kb 45 percig
sütöttem. Ha már megsült, az alufóliát levéve (a sütőt felső sütésre állítva) a
tetejét még további 10 percig pirítottam. Íme az eredmény!
0 megjegyzés