A hónap növénye / 2. rész: Az írisz

május 10, 2016

A hónap második kiválasztottja az írisz. Akármerre sétálunk Barnival, írisszel mindenhol találkozunk. Tényleg egyike azoknak a növényeknek, amit mindenki ismer, és amit - vidéken legalábbis – minden kertbarát csereberél. :) De érthető is, mert ez a növény könnyen nevelhető, igénytelen, szárazságtűrő és jól szaporítható. (Elég a gyöktörzsből egy darabot leválasztani, és máris kaptunk egy új növényt.) A hatalmas színválasztéknak köszönhetően pedig nincs olyan, hogy egy – egy új színt ne irigyelnénk meg valakitől… :)

A legismertebb a szakállas nőszirom (Iris germanica), és ennek hibridjei. Magasságuk általában 60 – 100 cm, de vannak törpe változatok is 50 cm alatti maximális mérettel. A színválaszték bőséges, a leggyakoribb a lila és sárga, de szinte bármilyen színnel találkozhatunk a fehértől a bíborlilán át a barnásvörös és fekete árnyalatokig.

A legapróbb faj a nálunk is honos és védett törpe nőszirom (Iris pumila). Mindössze 15 – 20 cm magas, általában lila, sárga, fehér színekben találkozhatunk vele. Sziklakertek gyakori növénye.

Kevésbé elterjedt, ugyanakkor számomra a legkedvesebb a szibériai nőszirom (Iris sibirica). Levelei keskenyek, virágai kecsesebbek, és a többi nőszirommal ellentétben közepes vízigényű, viszont félárnyékos fekvésbe is ültethető! Mérete általában 60 – 70 cm. Színválasztéka kisebb, leggyakoribb árnyalatai a lila - kékeslila, sárga, fehér és rózsaszín.

Vizes élőhelyeken gyakran találkozhatunk a mocsári nőszirommal (Iris pseudacorus). Mérete 60 – 80 cm, leggyakoribb színe a sárga, de beszerezhető fehér és lilás árnyalatokban is.

Mint általában mindennél, az íriszek közül is az egyszerűbb virágú, egyszínű fajtákat kedvelem, így most ezek közül mutatok pár kedvencet.

Ha kedvet kaptál, ajánlom a Szász Írisz webáruházat, ahol rengeteg nősziromból válogathatsz! Csak tudj majd dönteni J

És akkor most jöjjenek az én kedvenceim.



Iris germanica 'Immortality'


Iris germanica 'Imprimis'

Iris germanica 'Dynamite'

Iris germanica 'Old Black'

Iris germanica 'Vamp'

Iris germanica 'Carnival Time'

Iris sibirica 'Gull's Wing'

Iris sibirica 'Butter and Sugar'

Iris sibirica 'Annemarie Tröger'

Iris sibirica 'Berlin Purple Wine'

Iris pseudacorus 'Alba'

Iris pseudacorus 'Bastardii'

A képek forrása sorrendben: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 

You Might Also Like

0 megjegyzés