Chelsea 2014: Hope On The Horizon

június 05, 2014

Matt Keightley (29) idén új név a Chelsea – n, de máris egy sikeres kiállítást tudhat maga mögött. Kertjét, a ’Hope on the Horizon’-t a zsűri ezüst medállal jutalmazta, de ami talán ennél is nagyobb meglepetés volt számára, hogy a közönség kategóriája legjobbjának választotta meg. Nekem is az egyik kedvencem volt!

Miután idén van az I. világháború kitörésének 100. évfordulója, nem meglepő, hogy a megemlékezés gondolata a kiállításon is megjelent. Matt is ezt a tematikát választotta. Kertje a sérült katonák, veteránok és családjaik rögös útját jeleníti meg. Az út rendezetlen, szabálytalanul kialakított kertrésszel kezdődik, ahol a gránit hasábok – melyek a katonák kemény fizikai erejére és kitartására utal - kevésbé megmunkálva, növényekkel átnőve kaptak helyet. A kert közepén húzódó gyertyán fasor mutatja előre az utat, melynek fókuszpontjában Mary Bourne gránit alkotása áll. A kert az „utazás során” átalakul, az út végén strukturált, letisztult, nyugodt kertrész jelképezi a fényes, reményteli jövőt, ami a hősökre és családjaikra vár.

Tetszik a kert koncepciója, anyaghasználata és felépítése, de ami a legjobban megfogott, az a színhasználat és növényalkalmazás.
Vezérfajai fásszárúak szintjén: fanyarka (Amelanchier lamarckii), gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigita’), buxus (Buxus sempervirens), tiszafa (Taxus baccata)
Évelők szintjén: rezgőfű (Briza  media), gyűszűvirág (Digitalis purpurea), szarkaláb (Delphinium ’King Arthur’), kutyatej (Euphorbia sp.), gólyaorr (Geranium sp.), árnyékliliom (Hosta sp.) csillagfürt (Lupinus ’Red Rum’), árvalányhaj (Stipa sp.)

A gránit különböző árnyalatait jól egészítik ki a hamvas színű árnyékliliomok és zsályák, az egésznek pedig a zöldes-sárgás levélszínek és az élénk rózsaszín és lila árnyalatok adnak életet!

Legközelebb a ’Best Show Garden’ - t, Luciano Giubbilei kertjét hozom Nektek, de addig is kövessétek a Facebook oldalt, ahová folyamatosan töltjük fel a londoni fotókat. Jó nézelődést!








A fotókat készítette: Majlik Károly, Edvi Betti

You Might Also Like

0 megjegyzés