Chelsea 2014: Laurent -Perrier Garden

június 17, 2014

Habár Luciano Giubbilei sokak kedvence, bevallom, munkássága eddig kevésbé volt ismert számomra.  De miután kertje a kedvenceim közé tartozott a kiállításon, és nem utolsó sorban a zsűri arany medála mellé a „Best Show Garden” díjat is besöpörte, gondoltam itt az idő jobban megismerkedni vele.

Luciano Siena – ban született, tanulmányai során került Londonba, ahol 1997 óta vezeti irodáját. Kerteket világszerte tervez Amerikától Svájcon át Franciaországig. Stílusa karakteres, letisztult geometriai formák, nyírt sövények, egyedi bútorok és a szinte nélkülözhetetlen kültéri alkotások jellemzik. 

A kiállításra hozott kertje mégis kicsit más. Habár fő vonásai hozzák Luciano stílusát, a Chelsea - re készített kertjeinek növényalkalmazása eltér a tőle megszokott minimalista ültetéstől. Így volt ez a 2009 – es és 2011 – es kertjénél is, ahol a rá jellemző nyírt sövények és merev formák közé a mostanihoz hasonlóan bekerült egy – egy színes évelőágy.

Az idei kert vezérnövényei: palástfű (Alchemilla mollis), írisz (Iris sp.), csillagfürt (Lupinus ’Chandelier’, Lupinus ’Cashmere Cream’), gyűszűvirág (Digitalis lutea), sisakvirág (Aconitum ’Ivorine’), erdei sédbúza (Deschampsia flexuosa)

A gyűszűvirág, csillagfürt, palástfű az angol vidéki kert hagyományát hozza, ezzel egy kis romantikát csempészve a modern kertbe. Ha végignézünk a versenytársakon – és általában a Chelsea – re készített kerteken -, az erőteljes évelőalkalmazás egyből szembetűnő. Akár ezért, akár másért döntött Luciano is az évelők mellett, szerintem jól tette! A halványsárga csillagfürt a lila írisszel jó páros, tökéletes harmónia és nyugalom! A lépcsőzetes medencéről nem is beszélve… Nekem tetszik! 








A képeket készítette: Majlik Károly, Edvi Betti

You Might Also Like

0 megjegyzés