A levendula
július 01, 2014
Már jó pár éve hódít nálunk
is a levendula. Ami azt illeti, nem csodálom, mert egy igazán igénytelen,
szárazságtűrő, strapabíró növény, ami ráadásul örökzöld, és szépsége mellett
számtalan pozitív hatásáról tudunk. Épp most van a szezonja, úgyhogy ha te sem
szeretnél lemaradni róla, itt az ideje kimenni a kertbe és begyűjteni a
virágokat. Egyszerűen csokorba kötve is megszáríthatod, de ha több időt szánsz
rá, rengeteg a lehetőség. Íme néhány felhasználási mód:
Egészség – megőrzés
Szárított levendula virág:
Teaként fogyasztva nyugtató, fájdalomcsillapító, alkalmas az emésztési
problémák és alvászavar enyhítésére. Főzete külsőleg fertőtlenítő,
borogatásként használhatjuk fájdalmas testrészeken, vagy készíthetünk belőle
nyugtató fürdőt.
Levendulaolaj: A
virágokból préselt olaj használható párologtatóban alvászavarok ellen, de jó
rovarriasztó, és illatosítónak sem utolsó. Külsőleg alkalmazva használható fájó
testrészeken, vagy rovarcsípések enyhítésére.
Levendula szappan: Szinte
bárhol kapható, de otthon is könnyen elkészíthető. Receptet pl itt találsz.
Gasztronómia
A levendula
népszerűségének köszönhető, hogy ma már a gasztronómia több területén is
kísérleteznek vele. Klasszikus felhasználási területe a mediterrán konyha, ahol
szárított levelét és virágát fűszerkeverékekben alkalmazzák. Újdonságként
találkozhatunk vele édességekben, a csokitól elkezdve a kekszen át a fagyiig
mindennel, de hódít a levendulás limonádé és a levendulaszörp is. Hasonlóakat
eddig még csak kóstoltam, de itt van pár ígéretes recept, ha valaki szeretné
otthon elkészíteni.
Provance-i fűszerkeverék: bazsalikom,
majoranna, oregánó, rozmaring, kakukkfű, levendula tetszőleges aránya,
ízesíthető koriandermaggal, ánizzsal, zsályával, babérlevéllel. (recept) Grillekhez, salátákhoz ajánlják.
Levendulás limonádé: 1l
ízlés szerint elkészített limonádéhoz 1 ek szárított levendula szükséges. Annyi
a titka, hogy a levendulát felhasználás előtt forró vízben kell áztatni 5-10
percig, majd a kapott főzetet kell a limonádéhoz önteni. Friss levendulából is
készíthető, ilyenkor általában elég, ha a virágokat szétmorzsolva adjuk a
limonádéhoz.
Levendulaszörp: 1l víz,
1kg cukor, 2 citrom leve, 4 marék szárított levendula. A cukorból és vízből
szirupot kell főzni, ebbe kell tenni a levendulát, majd pár percig az egészet
együtt forralni. Ezután a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom levét, majd állni
hagyjuk (akár fél napig is). A palackokba töltés előtt újra fel kell forralni,
majd az üvegeket szárazdunsztba rakva kell kihűteni.
Levendulás keksz: édes és
sós süteményekben is találkoztam már a levendulával. Recepteket itt találsz.
Lakásdekor
Levendula koszorú: Egy fém
koszorúalap segítségével pár csokor levendulából könnyen elkészíthető. Az
asztalon, vagy az ajtóra akasztva szép dísze a lakásnak. Készítés lépésről
lépésre itt.
Levendula buzogány:
egyszerűbb formája egy csokor levendulából gyorsan elkészíthető. A szárakat ehhez a lehető leghosszabbra kell
hagyni, a csokrot szorosan a virágok alatt kell megkötni. Ha ez megvan, a
szárakat a virágokra visszahajtva, átkötve készen is van. Türelmesebbek
átszőhetik szalaggal, így még különlegesebb. A szekrénybe akasztva jó a
molyok ellen, és ajándéknak sem rossz. A hétvégén én is kipróbáltam! Türelem
kellett hozzá – főleg az utóbbi változathoz -, de egyáltalán nem bonyolult. A
csokrot kb. 50 szál levendulából kötöttük, dekorációnak rafiát használtunk. Szépek lettek! J
Hasznos levendulás
oldalak:
0 megjegyzés