A levendula

július 01, 2014

Már jó pár éve hódít nálunk is a levendula. Ami azt illeti, nem csodálom, mert egy igazán igénytelen, szárazságtűrő, strapabíró növény, ami ráadásul örökzöld, és szépsége mellett számtalan pozitív hatásáról tudunk. Épp most van a szezonja, úgyhogy ha te sem szeretnél lemaradni róla, itt az ideje kimenni a kertbe és begyűjteni a virágokat. Egyszerűen csokorba kötve is megszáríthatod, de ha több időt szánsz rá, rengeteg a lehetőség. Íme néhány felhasználási mód:

Egészség – megőrzés

Szárított levendula virág: Teaként fogyasztva nyugtató, fájdalomcsillapító, alkalmas az emésztési problémák és alvászavar enyhítésére. Főzete külsőleg fertőtlenítő, borogatásként használhatjuk fájdalmas testrészeken, vagy készíthetünk belőle nyugtató fürdőt.

Levendulaolaj: A virágokból préselt olaj használható párologtatóban alvászavarok ellen, de jó rovarriasztó, és illatosítónak sem utolsó. Külsőleg alkalmazva használható fájó testrészeken, vagy rovarcsípések enyhítésére.

Levendula szappan: Szinte bárhol kapható, de otthon is könnyen elkészíthető. Receptet pl itt találsz.

Gasztronómia

A levendula népszerűségének köszönhető, hogy ma már a gasztronómia több területén is kísérleteznek vele. Klasszikus felhasználási területe a mediterrán konyha, ahol szárított levelét és virágát fűszerkeverékekben alkalmazzák. Újdonságként találkozhatunk vele édességekben, a csokitól elkezdve a kekszen át a fagyiig mindennel, de hódít a levendulás limonádé és a levendulaszörp is. Hasonlóakat eddig még csak kóstoltam, de itt van pár ígéretes recept, ha valaki szeretné otthon elkészíteni.

Provance-i fűszerkeverék: bazsalikom, majoranna, oregánó, rozmaring, kakukkfű, levendula tetszőleges aránya, ízesíthető koriandermaggal, ánizzsal, zsályával, babérlevéllel. (recept) Grillekhez, salátákhoz ajánlják.

Levendulás limonádé: 1l ízlés szerint elkészített limonádéhoz 1 ek szárított levendula szükséges. Annyi a titka, hogy a levendulát felhasználás előtt forró vízben kell áztatni 5-10 percig, majd a kapott főzetet kell a limonádéhoz önteni. Friss levendulából is készíthető, ilyenkor általában elég, ha a virágokat szétmorzsolva adjuk a limonádéhoz.

Levendulaszörp: 1l víz, 1kg cukor, 2 citrom leve, 4 marék szárított levendula. A cukorból és vízből szirupot kell főzni, ebbe kell tenni a levendulát, majd pár percig az egészet együtt forralni. Ezután a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom levét, majd állni hagyjuk (akár fél napig is). A palackokba töltés előtt újra fel kell forralni, majd az üvegeket szárazdunsztba rakva kell kihűteni.

Levendulás keksz: édes és sós süteményekben is találkoztam már a levendulával. Recepteket itt találsz. 

Lakásdekor

Levendula koszorú: Egy fém koszorúalap segítségével pár csokor levendulából könnyen elkészíthető. Az asztalon, vagy az ajtóra akasztva szép dísze a lakásnak. Készítés lépésről lépésre itt.

Levendula buzogány: egyszerűbb formája egy csokor levendulából gyorsan elkészíthető.  A szárakat ehhez a lehető leghosszabbra kell hagyni, a csokrot szorosan a virágok alatt kell megkötni. Ha ez megvan, a szárakat a virágokra visszahajtva, átkötve készen is van. Türelmesebbek átszőhetik szalaggal, így még különlegesebb. A szekrénybe akasztva jó a molyok ellen, és ajándéknak sem rossz. A hétvégén én is kipróbáltam! Türelem kellett hozzá – főleg az utóbbi változathoz -, de egyáltalán nem bonyolult. A csokrot kb. 50 szál levendulából kötöttük, dekorációnak rafiát használtunk.  Szépek lettek! J













Hasznos levendulás oldalak:

A képek forrása sorrendben: 1234567891011

You Might Also Like

0 megjegyzés