Bécsi császármorzsa

július 06, 2015

Néha előfordul, hogy igazán semmi nincs itthon, de mégis jó lenne valami finomat sütni. Ilyen esetekre van egy pár desszert, amit mindenki ismer, mint a tejberizs, palacsinta és piskótatekercs, de ha ezek után szeretnél valami kevésbé megszokottat kipróbálni, ezt tudom ajánlani. Olcsó, gyors, és finom! Nem olyan, mint a nálunk megszokott császármorzsa, inkább piskótaszerű, kevésbé száraz, de aki azt szereti, ezt is biztosan fogja!  

Hozzávalók:
2,5 dl tej
1,25 dl tejszín (ha ez nincs, mehet bele helyette tej)
5 db tojás
25 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
mazsola ízlés szerint
porcukor és lekvár a tálaláshoz

Így készítem:
A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verem, majd félreteszem. Közben a sütőt bekapcsolom 180 C – ra. A többi hozzávalóból (a vaj kivételével) sűrű palacsintatésztát készítek, ízlés szerint mazsolával ízesítem. Ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Na most kell egy jó nagy serpenyő vagy tepsi, ami kibírja, ha berakjuk a sütőbe. Feltesszük a tűzhelyre, és felforrósítjuk benne a vaj kb. 2/3 – ad részét. (Ha ovális vagy hosszúkás tepsit választottunk, figyelni kell rá, hogy lehetőleg egyenletesen melegedjen az alja, ami a kör alakú főzőlapon nem is olyan egyszerű...) 
Ha már meleg a vaj, ráöntjük a masszát, pár percig sütjük, majd az egészet az előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 15 perc alatt készre sül. Ekkor kiveszem, egy lapos fakanállal apró darabokra vagdosom, rádobom a maradék vajat, és visszateszem a tűzhelyre pirulni egy pár percre. Ha már szép aranybarnák a falatkák, készen is van! Nem száraz, úgyhogy simán porcukorral is tálalhatod, de bármilyen lekvárral finom! Jó étvágyat! :)






You Might Also Like

0 megjegyzés