Középpontban: a rózsa

március 23, 2014

Az elmúlt cikkek az angol vidék hangulatát hozták, így gondoltam most egy ehhez nélkülözhetetlen növényt, a rózsát mutatom be nektek. És ha rózsa, akkor David Austin. Legalábbis nekem. Nem mintha másoknál nem találnánk hasonló szépségeket, de a szín és fajtaválasztéka felülmúlhatatlan.

Vannak, akik félnek a rózsától, pedig minden csak a fajtaválasztás és a társítás kérdése. Nemcsak romantikus vagy elegáns környezetben mutatnak jól, a szimpla változatok díszfüvek társaságában naturális, modernebb kertekbe is jól illeszkednek. Lényeg, hogy a megfelelőt válasszuk. A vad fajok és parkrózsák kevésbé igényesek, a nemes rózsák intenzív metszést és gondozást igényelnek. Hosszú száruk és nagy viráguk miatt vágott virágnak a teahibridek alkalmasak, intenzív kertrészbe, ágyásba ültetve inkább a bokrosabb növekedésű floribunda és polyantha típusokat ajánlom.

Ha lugast, vagy falat szeretnél rózsával befuttatni, akkor a futó vagy kúszó fajtákból válassz. A kúszók kevésbé erélyes növekedésűek, általában folyamatosan nyílnak. A futók (más néven ramblerek) erőteljes növekedésűek, de virágaik kisebbek, virágzásuk többnyire nem ismétlődik. Fontos megjegyezni, hogy akármelyik típus mellett döntesz, valamilyen támrendszerről gondoskodnod kell, a rózsák ugyanis nem képesek önálló kapaszkodásra.

Külön csoportot képeznek az 1970 – es évek óta elterjedt angol rózsák. Ezek a történelmi rózsák, teahibridek és floribundák keresztezésével jöttek létre. Bokros növekedésük, folyamatos virágzásuk, illatuk, és széles színválasztékuk miatt kedveltek.

Habár évekkel ezelőtt még nem voltam a rózsák nagy rajongója, azóta már kedvenceim is vannak. Ha tehetem, különös bájuk miatt az angol rózsákból válogatok. Jó hír, hogy ezek többsége már itthon is megvásárolható. 

Ha valakinek még vannak fenntartásai a rózsákkal kapcsolatban, akkor egy kis kedvcsináló…





Ízelítő a David Austin rózsákból


A képek forrása sorrendben 1234
A David  Austin rózsák forrása:
Claire AutinFalstaffMermaidWilliam&CatherineCharlotteMunstead Wood
Ha szeretnél többet tudni a David Austin rózsákról, látogass el a weboldalra.
David Austin rózsákat pl. itt vásárolhatsz.

You Might Also Like

0 megjegyzés