Vidéki hangulatban: évelők

március 28, 2014

Az évelők alkalmazása nálunk még mindig nem kap megfelelő hangsúlyt, pedig ha valahol igazán van helyük, az a magánkert. Egy igazi vidéki stílusú kertben pedig elengedhetetlen. A cserjék és a fák adják a kert szerkezetét, de a hangulatot a jól megválogatott évelőkkel tudjuk megteremteni. Azt szoktam ajánlani, hogy az évelők alacsony cserjékkel vegyesen kerüljenek kiültetésre, így a vegetációs időszakon kívül (amikor az évelők többsége visszahúzódik) sem lesznek üres ágyások a kertben. Ha még hagymás növényeket is keversz az évelők közé, akkor a virágágy kora tavasztól őszig kerted dísze lesz.

Most elsősorban a vidéki hangulathoz nélkülözhetetlen évelőket gyűjtöttem össze, ezeket ajánlom:

napra: kasvirág (Echinacea purpurea), cickafark (Achillea millefolium), levendula (Lavandula angustifolia), zsálya (Salvia sp.), kerti nőszirom (Iris germanica), macskamenta (Nepeta x faassenii), mák (Papaver somniferum)

napra/félárnyékba:bazsarózsa (Paeonia lactiflora), szarkaláb (Delphinium sp.), lángvirág (Phlox paniculata), harangláb (Aquilegia vulgaris), gyűszűvirág (Digitalis purpurea), palástfű (Alchemilla mollis), szibériai nőszirom (Iris sibirica), gólyaorr (Geranium sp.), csillagfürt (Lupinus sp.), kutyatej (Euphorbia characias)

félárnyékba/árnyékba: szívvirág (Dicentra spectabilis), árnyékliliom (Hosta sp.), árvacsalán (Lamium maculatum)

Az egyes növények általában több színben is kaphatóak, így a variáció végtelen. Sok sikert!






Példa egy napos/félárnyékos kiültetésre


A képek forrása sorrendben 12345
Az összeállítás képeinek forrása: LupinusPhloxPapaverAlchemillaPaeonia

You Might Also Like

0 megjegyzés