Vendégségben a tervezőnél: Tom Stuart – Smith

március 26, 2014

Serge Hill, Anglia 2.rész

Még mindig Tom Stuart – Smith kertjében járunk. Nemcsak azért, mert nagyon jó tervezőnek tartom, hanem azért is, mert kertje gyakorlatilag három teljesen különböző kertet foglal magába. Előző bejegyzésem a „West garden” – t mutatta be, most a tájjal kapcsolatot teremtő „Meadow garden” – t hoztam nektek.

A kert, mint ahogy a neve is mutatja, gyakorlatilag egy virágos rét ligetesen ültetett fákkal, talán túlzás is lenne kertnek nevezni. Annyira természetesnek hat, hogy a legtöbbünkben meg sem fordul a gondolat, hogy ez is tervezési munka eredménye. Aki ismeri Tom munkásságát, nem lepődik meg ezen, hiszen más kertjeiben is gyakran tér vissza a naturális, természetes vegetációt utánzó, préri jellegű kiültetés.

A virágos rét kialakításában James Hitchmough volt Tom segítségére. Közös munkában számos virágos gyepet hoztak már létre, de talán ez az egyik legérdekesebb. A keverék itt kb. 40 féle növényből áll.

Nagy örömömre a virágos gyep már nálunk is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Legnagyobb előnye, hogy fenntartási igénye az intenzíven formált ágyásoknál, gyepeknél kisebb, intenzív öntözést sem igényel, és a magkeverék megválasztásával a kiültetés színét is befolyásolhatjuk. 
De amiért én igazán szeretem az az, hogy igazi vidéki hangulatot hoznak magukkal.






A képek forrása sorrendben:12345

You Might Also Like

0 megjegyzés