Kertek a nagyvilágban: Levens Hall, Anglia

április 03, 2014

Alice Csodaországban. Ez jutott eszembe, amikor megláttam ezt a kertet. A nyírt formák annyira szürreális hangulatot sugároznak, hogy igazi elvarázsolt világban érezheti magát, aki ide látogat. Nem véletlen, hogy ez Cumbria egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Azért is különleges, mert a 18. században sok hasonló kert esett áldozatul, mikor az új trendnek megfelelően a tájképi kialakítás került előtérbe. Levens Hall mára 300 éves múltra tekint vissza, a világ legrégebbi formális, nyírt kertje.

Végigsétálva több mint 100 érdekes formával találkozhatunk, néhány közülük a kezdetek óta itt áll. Többségük absztrakt, geometrikus, de vannak felfedezhető alakok is, pl. sakkfigurák (a király és a királynő), madarak. Az alanyok apró levelű örökzöldek cserjék és fák: tiszafa (Taxus baccata és Taxus baccata ’Aurea’) és puszpáng (Buxus sempervirens). A nyírt formák mellett a kert dekoratív része a rózsakert, fűszerkert, és a sövény előtti évelőágy, ami egyenes vonalban szeli át a kertet.

A tulajdonosok Hal & Susan Bagot, nekik köszönhető, hogy a kert továbbra is fennáll, folyamatosan fejlődik, miközben hű marad Guillaume Beaumont által készített eredeti tervekhez.

Igazi kuriózum, ha egyszer arra járok, biztosan nem hagyom ki!














A képek forrása sorrendben 123456789101112
A kert hivatalos honlapja.

You Might Also Like

0 megjegyzés