Konyhakert az erkélyen

április 07, 2014

Lassan a tavasz közepe felé járva itt a kertészkedés ideje. Sajnos kertünk nincsen, de van egy szép nagy erkélyünk, ami meglepően sok lehetőséget tartogat. Tavaly a dísznövények mellett kísérletet tettünk zöldség - és fűszernövények nevelésére is, több - kevesebb sikerrel. Habár volt, ami nem vált be, lelkesedésünk töretlen, idén új erővel indul a konyhakert.

Egy – két jó tanács:

Az erkély fekvése nagyon fontos. Hiába szerettem volna menta és citromfű hegyeket, a mi déli erkélyünkön nem érezték jól magukat. Ha nem tudod megoldani az árnyékolást, inkább mást válassz, ezek a növények félárnyékos helyet igényelnek.

Napra tökéletes választás a paradicsom. Nekünk különösen a koktél vált be, de jól termett a San Marzano nevű hosszúkás, elsősorban aszalásra ajánlott fajta, és a nagy termésű Mobil is. A paprika is jó választás, hegyes erős és chili biztosan idén is lesz a teraszon.

Jól nevelhető balkonládában a saláta, a hagyma és a retek. Ha nem éri tűző nap az erkélyedet, kísérletezhetsz futóbabbal, esetleg uborkával is.

Fűszernövények között nagy a választék. A napos, száraz környezetet legjobban a rozmaring, levendula, kakukkfű bírta, kicsit több öntözést igényelt a bazsalikom, majoránna és a zsálya. Bevált a petrezselyem és snidling is, a babér pedig nemcsak hasznos, hanem kifejezetten szép is, ráadásul örökzöld.

Ha egészséges, jól termő növényeket szeretnél, fontos a tápanyag utánpótlás. Többféle készítmény kapható, de figyelj, hogy natúr/bio terméket válassz. Legegyszerűbb a tápoldat, amit meghatározott időközönként kell a locsolóvízhez önteni.

A rendben tartott zöldségeskert nem csúnya, sőt, egy – két növény kifejezetten szép, akár dísznövényekkel vegyesen is ültethető. És nincs jobb, mit az első saját paradicsom az erkélyről. Sok sikert!









A képek forrása sorrendben 12345678

You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. With the continual enlargement of gambling in Ohio, nows be} a 온라인 카지노 important time to become a member of PGNO. Our applications are designed to additional our mission and supply much-needed services for our companions across Ohio. Welcome to the Center for Gambling Studies at Rutgers School of Social Work. Founded in 2007, CGS is the only gambling studies center in a college of social work and one of some such centers in the us, and the world.

    VálaszTörlés