Konyhakert az erkélyen

április 07, 2014

Lassan a tavasz közepe felé járva itt a kertészkedés ideje. Sajnos kertünk nincsen, de van egy szép nagy erkélyünk, ami meglepően sok lehetőséget tartogat. Tavaly a dísznövények mellett kísérletet tettünk zöldség - és fűszernövények nevelésére is, több - kevesebb sikerrel. Habár volt, ami nem vált be, lelkesedésünk töretlen, idén új erővel indul a konyhakert.

Egy – két jó tanács:

Az erkély fekvése nagyon fontos. Hiába szerettem volna menta és citromfű hegyeket, a mi déli erkélyünkön nem érezték jól magukat. Ha nem tudod megoldani az árnyékolást, inkább mást válassz, ezek a növények félárnyékos helyet igényelnek.

Napra tökéletes választás a paradicsom. Nekünk különösen a koktél vált be, de jól termett a San Marzano nevű hosszúkás, elsősorban aszalásra ajánlott fajta, és a nagy termésű Mobil is. A paprika is jó választás, hegyes erős és chili biztosan idén is lesz a teraszon.

Jól nevelhető balkonládában a saláta, a hagyma és a retek. Ha nem éri tűző nap az erkélyedet, kísérletezhetsz futóbabbal, esetleg uborkával is.

Fűszernövények között nagy a választék. A napos, száraz környezetet legjobban a rozmaring, levendula, kakukkfű bírta, kicsit több öntözést igényelt a bazsalikom, majoránna és a zsálya. Bevált a petrezselyem és snidling is, a babér pedig nemcsak hasznos, hanem kifejezetten szép is, ráadásul örökzöld.

Ha egészséges, jól termő növényeket szeretnél, fontos a tápanyag utánpótlás. Többféle készítmény kapható, de figyelj, hogy natúr/bio terméket válassz. Legegyszerűbb a tápoldat, amit meghatározott időközönként kell a locsolóvízhez önteni.

A rendben tartott zöldségeskert nem csúnya, sőt, egy – két növény kifejezetten szép, akár dísznövényekkel vegyesen is ültethető. És nincs jobb, mit az első saját paradicsom az erkélyről. Sok sikert!

A képek forrása sorrendben 12345678

You Might Also Like

0 megjegyzés