Hogyan válassz színeket a kertbe?

április 29, 2014

Az ember megérzései általában helyesek, és ha van egy kis szépérzékünk, talán nincs is szükségünk a színtan elméleti ismereteire, azért nem árthat tisztában lenni az alapokkal. A növények összeválogatása kis gyakorlattal nem okoz gondot, de ha tanácstalan vagy, a következő színkontrasztok segítenek a választásban. A 7 létező kontrasztból most 5-öt mutatok be, de még mielőtt a részletekre kitérnénk, nem árt, ha előtted van egy színkör!



1. Magában való színkontraszt: Legalább 3 erős szín együttes alkalmazása, hatása erőteljes, harsány, tarka. A képen ezt a másodlagos színek, az élénk zöld, lila és narancssárga kombinálásával érték el.


2-3. Fény – árnyék kontraszt: tulajdonképpen a világos – sötét kontrasztot jelenti. Egy adott szín feketével és fehérrel kevert árnyalatait használjuk, de lehetséges 3-4 szín azonos világosságú árnyalatát is alkalmazni. Utóbbi hasonlít a minőségi kontraszthoz, ami a színek különböző telítettségi fokának (mennyi az adott színben a szürke) együttes alkalmazása. 
Az első képen a sárga szín különböző árnyalatai adják a fény - árnyék hatást, a másodikon a narancs különböző telítettségű árnyalataival minőségi kontraszt alakul ki.



4. Komplementer kontraszt: a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek párosítása, eleven hatást kelt. Gyakran használt komplementerek a kertben a kék - narancs (1. kép) és a lila - sárga, kevesebbszer használjuk a bordó - sötétzöld párost (2. kép), de aki drámai hatást szeretne elérni, ne hagyja ki! A képen a sötétszürke háttér tökéletes választás, fokozza a hatást. 



5. Szimultán kontraszt: hogy milyennek érzékelünk egy színt, az nagyban függ attól, hogy milyen színek társaságában van jelen. Minden szín a saját komplementere irányába módosítja a többit. Ez a hatás legjobban a szürke alkalmazásánál figyelhető meg, amit a kerttervezésben az ezüstös lombú növények jelentenek. A szürke levelek szépen kiemelik a lila színt és enyhe sárgás csillogást adnak a képnek.


Habár a színtan nem ennyire egyszerű, és egy kert hangulatát a színeken kívül többek között a textúrák, formák, anyaghasználat, és még sok minden más is befolyásolja, legyen szó visszafogott, vagy éppen harsány, bohókás kertről, a fent felsorolt színtani ismeretek közelebb visznek a megoldáshoz. Sok sikert!

A képek forrása sorrendben 1234567



You Might Also Like

0 megjegyzés